Pidetyt koulutukset
Suomalais-saksalainen yhteistyö 1941-1944 kenraali Erfurthin päiväkirjojen valossa

Valtiotieteen tohtori, eversti Pekka Visuri esitelmöi Rovaniemellä toimittamistaan ja suomentamistaan jalkaväenkenraali Waldemar Erfurthin sotapäiväkirjoista vuosilta 1941–1944. Visurin esitelmä on Rovaniemen kaupunginkirjaston Lapponica-salissa ke 19.9. klo 18. Vapaa pääsy. Tervetuloa!

JalkaväenkenraaliErfurth_juliste.jpg

Waldemar Erfurth toimi koko jatkosodan ajan 1941–1944 Saksan yhteyskenraalina Suomen päämajassa. Hänen tuli heti alkuun kesällä 1941 huolehtia siitä, että Suomen armeijan sotatoimet sovitettiin osaksi Saksan hyökkäystä Neuvostoliittoon Barbarossa-suunnitelman osana. Toisaalta hän usein perusteli myös Suomen päämajan ratkaisuja Saksan sodanjohdolle eli hoiti Mannerheimin ja Hitlerin välistä yhteydenpitoa. Päiväkirja tuo esille uutta tietoa muun muassa Hitlerin vierailusta marsalkka Mannerheimin luo 4.6.1942 sekä Mannerheimin vastavierailusta Saksaan 27. kesäkuuta. Erfurth oli järjestämässä noita tilaisuuksia.

Päiväkirjoista käy hyvin ilmi Suomen aseman vaikeutuminen vuonna 1943, kun Saksa kärsi tappioita itärintamalla ja joutui etelässä vetäytymään kohti omia rajojaan. Suomessa oli pakko ryhtyä valmistelemaan sodasta irtautumista, mistä syystä suhteet Saksaan kiristyivät. Silti molemmille osapuolille oli yhä tärkeää yhteistyön jatkaminen, ja kenraali Erfurthilla oli keskeinen asema sen järjestelyissä. Pekka Visuri kertoo myös Erfurthin näkemyksistä ja kokemuksista, millaista oli saksalais-suomalainen aseveljeys Lapin sotatoimissa, kun hyökkäys Muurmannin radalle joutui vaikeuksiin, ja miten yhteistyö lopulta päättyi Lapin sotaan syksyllä 1944.

Nyt valmistunut Waldemar Erfurthin sotapäiväkirja vuosilta 1942–1943 on jatkoa viime syksynä julkaistulle kirjalle Saksan kenraali Suomen päämajassa vuonna 1941. Päiväkirjoja on kokonaisuudessaan yli 1000 sivua.

Tilaisuuden järjestävät yhteistyössä
Lapin kesäyliopisto ja Rovaniemen kaupunginkirjaston Lappi-osasto.
Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK