Pidetyt koulutukset
Avioero-ositus ja kuolinpesäositus - Ominaispiirteet, ongelmakohdat ja hyvät käytännöt, 28.11.2018

Ositus tulee tehtäväksi aina avioliiton päättyessä ja on näin käytännössä hyvin tavallinen toimitus. Avioliittolain ositusta koskevan normiston perusrakenne on säilynyt ennallaan koko lain voimassaoloajan, mutta matkan varrella on saatu myös olennaisia uudistuksia kuten lesken tasinkoprivilegi ja mahdollisuus sovitella ositusta. Viime vuosikymmeninä ositusproblematiikkaan on tuonut oman lisänsä yleisen varallisuustason kohoaminen: kun ns. tavallisessakin kotitaloudessa on aiempaa enemmän omaisuutta mutta usein myös velkaa, intressit ovat kasvaneet ja niiden myötä myös tulkinnanvaraisten kysymysten ja riitojen mahdollisuus osituksissa lisääntynyt.

Aika ja paikka: Keskiviikko 28.11.2018 klo 9.00–15.00, kokoustila TEHO, Lapin kesäyliopisto, Hiihtomajantie 2, 96400 Rovaniemi

Koulutus toteutetaan lähiopetuksena, jota voi halutessaan seurata Skype for Business -ohjelmalla


Kouluttaja
: Eva Gottberg, OTT, dosentti, Turun yliopisto, Oikeustieteellinen tiedekunta

Osallistumismaksu: 220€ sisältäen päiväkahvin.

Koulutuspäivän tarkoituksena on tarkastella erilaisia ositustilanteita nykypäivän näkökulmasta, pyrkiä antamaan ratkaisukeinoja esille tuleviin ongelmiin ja myös niiden ennalta ehkäisemiseen. Koulutus on tarkoitettu aviovarallisuusjärjestelmän kysymyksiä työssään käsitteleville lakimiehille kuten asianajajille, oikeusavustajille, pankkien varainhoitohenkilöstölle ja edunvalvonta-asioissa toimiville.   

Sisältö:

  • Avioero- ja kuolinpesäosituksen peruseroista

  • Ositusperusteen syntymisestä ositukseen – välitilan normikehys

  • Osituksen piiriin kuuluva omaisuus ja sen selvittäminen

  • Velat, velkavastuu, velkojen siirrot, ylivelkaisuus

  • Hävitetty omaisuus, vastikkeet, restituutioperiaate

  • Tasinkoprivilegi teoriassa ja käytännössä

  • Tasingon valinta ja suorittaminen, osituksen ulkopuolisten varojen käyttö

  • Puolisoiden ennakkosopimukset osituksen varalta

  • 30 vuotta osituksen sovittelua – vakiintunut käyttöala?

  • Toimittamaton ositus

Ilmoittautuminen: Sähköisellä lomakkeella 14.11.2018 mennessä

Ilmoittautuminen opintoihin on sitova. Ilmoittautumisen voi perua maksutta koulutuksen viimeiseen ilmoittautumispäivään saakka. Peruminen tulee aina tehdä kirjallisesti sähköpostilla info@lapinkesayliopisto.fi tai postitse. Jos ilmoittautuminen perutaan viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeen, laskutetaan osallistumismaksusta 50 %. Jos peruminen jää kokonaan tekemättä tai opiskelija keskeyttää opinnot niiden alettua, peritään koko opintomaksu. Ainoastaan lääkärintodistuksella osoitettu este voi olla pätevä syy maksusta vapautumiseen.

Lisätietoja: koulutussuunnittelija Juho Mutka p. 040-5025679, juho.mutka@lapinkesayliopisto.fi
Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK