Luontokasvatuksen kaksi teoriapohjaa - hankkeen avausseminaari Rovaniemellä 23.9.2015
Seminaaripäivän tavoitteena on johdattaa opettajat ja kasvattajat kestävän kehityksen kasvatukseen (ESD, education for sustainable development) - ja tarjota käytännön esimerkkejä opetustyöhön. Seminaarin pääpaino on kahdessa teoreettisessa mallissa nimeltään Action Competence ja Place-Based Education. Seminaari koostuu luennoista, ryhmäkeskusteluista sekä paneelikeskustelusta päivän päätteeksi.
KT, Heli Villanen johdattelee aluksi kuulijat läpi ESD:n suurien linjojen sekä luo lyhyen katsauksen pohjoismaiseen kontekstiin. Muun muassa seuraaviin kysymyksiin etsitään vastauksia aamupäivän aikana:
Mitä on ESD opetussuunnitelmien, tutkimuksen ja kansainvälisten sopimusten valossa, ja mitkä ovat kestävän kehityksen ajankohtaisia haasteita pohjoismaissa?
Miten luontokasvatus ja ympäristökasvatus muotoutuivat osaksi kestävän kehityksen tematiikkaa?
Iltapäivällä Heli esittelee kaksi kasvatusteoreettista mallia, joilla on vahva kytkös käytännön opetus- ja kasvatustyöhön. Mallien avulla ympäristökasvatukseen voidaan yhdistää aktiivisen kansalaisen ja osallisuuden sanoma. Lisäksi tavoitteena on tukea lasten ja nuorten ympäristöidentiteetin vahvistamista. Mallien avulla kestävän kehityksen teoreettinen tietopohja voidaan viedä käytäntöön. Iltapäiväosiossa aiheesta luennoidaan sekä keskustellaan pienissä ryhmissä.
Action competence – alunperin tanskalainen kasvatusideologia tavoitteelliseen ympäristökasvatukseen. Action competence on malli, jossa arvot ja toiminta kulkevat rinnakkain.
Place-Based Education – teoria, missä paikkakokemusten merkitys lasten ja nuorten voimaantumiselle ja kehitykselle on keskeinen. Muun muassa koulupihat ovat yksi tavallisimmista - lasten oppimisympäristöistä -. Place-Based Education auttaa tarkastelemaan esimerkiksi koulupihoja ja muita fyysisiä ympäristöjä kriittisesti ja moniulotteisesti osana identiteettiä ja kasvua.
Ohjelma 23.9.2015 (sähköinen Ilmoittautuminen)
KLO
8.30 – 9.00 Aamukahvi
09.00 - 09.15 Avaus ja johdanto koulutuspakettiin, Juho Mutka
09.15 - 11.15 ESD pohjoismaisessa koulumaailmassa – osana kansainvälisiä sopimuksia, retoriikkaa, sertifikaatteja ja käytäntöjä, Heli Villanen
11.15 - 12.15 Lounas, Hiihtomajalla mahdollisuus ostaa keittolounas
12.15 - 13.45 Action Competence – voimauttava, toiminnallinen ja osallistava kasvatusmalli, Heli Villanen
13.45 - 14.15 Kahvit
14.15 - 15.30 Place-Based Education – paikallisuus lasten ja nuorten kokemana, osana identiteettiä ja kasvua maailmankansalaisuuteen, Heli Villanen
15.30 - 16.00 Paneelikeskustelu: Heli Villanen, Kyösti Kurtakko ja seminaarin osallistujat
Kouluttaja Heli Villanen väitteli kasvatustieteiden tohtoriksi vuonna 2014 Oulun yliopistossa. Hänen väitöskirjansa käsitteli kestävän kehityksen kasvatusta lasten ja opettajien näkökulmasta. Lähtökohta hänen työssään on lasten kokemusmaailman tarkastelu ja lasten osallisuus opetuksessa. Heli Villanen on työskennellyt kymmenen vuotta sillanrakentajana kunnallisen koulutoimen ja akateemisen tutkimuksen välillä sekä Suomessa että Ruotsissa. Hänen tutkimuksensa on perustunut koulujen arkeen ja hän pyrkii nostamaan esiin koulujen ja opetustyön moniulotteisuuden ja kriittiset kohdat, joissa on samalla mahdollista kehittyä entistä paremmaksi kouluksi.
Kohderyhmä Varhaiskasvattajat, esi-, ala- ja yläkoulujen sekä lukion opettajat, lisäksi kaikki muut luonto- ja ympäristökasvattajat tai sen parissa työskentelevät
Paikka ja aika Avausseminaari 23.9.2015 Rovaniemellä Ounasvaaran majalla (Hiihtomajantie 7, 96400 ROVANIEMI)
Lisätietoja Juho Mutka p. 040 502 5679, juho.mutka(at)lapinkesayliopisto.fi
Seminaariin ilmoittaudutaan sähköisellä lomakkeella 11.9.2015 mennessä
Seminaari on osallistujille maksuton, lounas on omakustanteinen. Seminaariin osallistujat vastaavat itse mahdollisista matka- ja majoituskuluista.